čtvrtek 3. ledna 2013

Jak zapojit děti do úklidu domácnosti

Zapojení dětí do úklidu domácnosti se často rovná nadlidskému úkolu. Stává se Vám někdy, že je přemlouvání dětí k úklidu náročnější než samotný úklid? Nejste v tom sami. Nejeden rodič se po požádání ratolesti o pomoc stává v dětských očích tyranem a nelidou.

Nepomůžeš, nedostaneš


Samozřejmě existuje celá řada rad, jak děti přinutit k tomu, aby se stali vzornými pomocníky v domácnosti. Počínaje vydíráním a zakazováním oblíbených činností konče. Bezesporu tyto osvědčené metody zabírají, ale musíte počítat s tím, že děti utišené hlukem vysavače nebudou šetřit nadávkami na Vaši adresu a při úklidu zlomyslně zametou prach do kouta místo vysypání do koše. Dětský úklid se potom stane činností, kterou nakonec budete muset dokončit sami.



Jde to i bez řečí


Existují však také rady a tipy, které vedou k oboustranné spokojenosti. Asi nejdokonalejší a nejúčinnější radou je děti od útlého věku vychovávat k pořádku-milovnosti a už od malička je zapojovat do úklidu domácnosti. Rada je to hezká, ale ne vždy účinná, zvláště když dítko už je odrostlé a odmítá poslouchat.


Asi nejlépe na děti a mladistvé působí pozitivní motivace. Pokud od Vás dítě něco potřebuje, smíří se mnohem lépe s tím, že pro to bude muset něco udělat. Takže pokud vyměníte zakazování za vidinu něčeho pozitivního, sami poznáte, že to funguje mnohem lépe.

Další věcí, kterou děti při úklidu tolerují jen velice neochotně je časté opakování toho, že mají něco udělat a zvláště, že to musí udělat teď hned. I děti potřebuji svůj čas, i když se Vám zdá, že to co zrovna dělají, není důležité, Vaše děti to cítí jinak. Proto raději vyzkoušejte metodu v podobě papírku, na který napíšete činnost a čas, kdy má být práce hotova. Dítěti tím dáváte větší prostor a pravděpodobnost, že úkol bude vyplněn ve stanovené době, je poměrně vysoká.
Úklid může být i zábava :)

Nic nepomáhá? Nezoufejte!


I když by tyto rady měly být víceméně účinné, ne všechna dítka jsou stejná a pokud si některé postaví hlavu, nejspíše nic nenaděláte. Přesto v tom nemusíte být sami, stačí si jednoduše najmout naši úklidovou firmu a nepořádek nejen po Vašich ratolestech bude v mžiku uklizen.

1 komentář:

  1. Hehe. Už vidím jak vysvětluji co je to úklid své dceři. Každopádně veselý článek:-)

    OdpovědětVymazat