neděle 2. prosince 2012

Myčka na nádobí, nebo umývání v ruce?


Mytí nádobí v ruce Vs. myčka

Mytí nádobí je jedna z nejčastějších a také nejneoblíbenějších domácích činností. Nevyhne se jí však žádná domácnost. Stále více lidí si do svého bytu či domu pořizuje myčku, většinou za tímto krokem stojí lenost a jen malé procento z nich propočítává, zda se jim tento krok ekonomicky vyplatí.


Dle průzkumu Pražské energetiky používalo v roce 2011 myčku zhruba polovina Pražanů, dnes je toto číslo ještě vyšší.


Při mytí nádobí v ruce musíme do celkové energetické spotřeby započítat vodu, mycí přípravek a naši energii potřebnou k umytí a usušení. Oproti tomu při použití v myčce započítáváme vodu, energii potřebnou na ohřev vody, elektřinu a také přípravky do myčky.

Která varianta je tedy výhodnější?


Podle odporníků z Pražské energetiky je nejúspornějším způsobem právě mytí v myčce. Záleží však na spoustě faktorů jako jsou doba trvání mycího programu, teplota a průtok vody. Je potřeba však myčku pokaždé zcela a správně naplnit. Při zvolení správného programu je možná spotřeba i 12 litrů na jedno mytí. A v neposlední řadě budete mí skleněné nádobí jako po hodině leštění.


Nevýhodou je, že musíte mít doma větší zásobu nádobí, aby bylo možné myčku naplnit, ale zároveň by Vám v kuchyni nescházely žádné potřebné předměty  Z tohoto pohledu je proto nejefektivnější pokud myčku v domácnosti využívá více lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat