sobota 13. srpna 2016

Odstraňte skvrny na koberci bez chemie: zaberou babské rady!

Rádi byste vyčistili skvrny na koberci, aniž byste si museli půjčovat speciální stroj na mokré čištění? Využijte rady našich babiček! Pomůžou vám při čištění skvrn menšího rozsahu a navíc se obejdete bez chemie. Jak na to? Zde je několik tipů!


Skvrnu vyžehlete

Žehlička vám pomůže s většinou skvrn od vína či šťávy. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:3 a vzniklý roztok nalijte do rozprašovače na vodu. Místo octa můžete také použít prostředek na mytí nádobí. Roztok nastříkejte na skvrnu a potom přes ni položte hadřík namočený v teplé vodě. Přiložte žehličku a opatrně přes hadřík zažehlujte, dokud skvrna nezmizí.

Jak na vosk

Ukápl vám při oslavě na zem vosk ze svíčky? Nevadí, skvrnu snadno vyčistíte za pomoci žehličky a papírového ubrousku. Nejprve mechanicky oškrabejte zbytky vosku. Poté na skvrnu položte papírový ubrousek a opatrně zahřívejte, dokud se vosk nevsákne. Následně skvrnu zasypte jedlou sodou, vetřete ji do koberce a nakonec vysajte.

Voňavý a svěží koberec

Potřebujete zatuchlý koberec osvěžit příjemnou vůní? Jak známo, pachy dokonale pohlcuje jedlá soda. Smíchejte ji s esenciálním olejem dle vašeho výběru v poměru 10-20 kapek oleje na půl kila jedlé sody. Tuto směs dobře promíchejte a vložte do nádoby, kterou důkladně uzavřete. Směs potom nasypte na koberec, nechte působit přibližně 5 minut a poté vysajte.

Hladká mouka na mastnotu

Máte-li na koberci mastnou skvrnu, nemusíte zoufat. Lze si s ní poradit obdobně jako se skvrnou od vosku, tedy za pomoci ubrousku a žehličky. Další možností je skvrnu posypat hladkou moukou, která do sebe vsákne všechnu mastnotu. Skvrnu pak stačí dočistit jen vodou a mýdlem.

Otlaky na koberci vyřeší led

Používáním vznikají na koberci otlačená místa po nábytku. Rozhodnete-li se pak některý kus nábytku přemístit, na koberci je patrná promáčknutá stopa. Otlačené místo lze vrátit do původního stavu za pomoci kostky ledu. Stačí ji na tomto místě nechat roztát a poté opatrně vysát tekutinu. Koberec bude opět načechraný.

Žádné komentáře:

Okomentovat