pondělí 25. února 2013

Čistý domov versus domácí mazlicci? Můžete mít obojí



Řešíte věčný boj s chlupy a nečistotami od Vašich domácích miláčků? Nerezignujte, ale vyhrajte tento boj a bydlete v příjemném a čistém prostředí. Chlupatých společníků se vzdávat samozřejmě nemusíte.

 

Chlupatý koberec

Stejně jako naše vlasy, také chlupy kočiček a pejsků se nacházejí všude po bytě. A nejlépe se jim daří skrývat mezi vlákny od koberců. Ne všechny vysavače jsou schopné dokonale vysát všechny zapadlé chloupky, a pokud navíc máte doma kromě domácího zvířátka také malé dítko, je ještě důležitější udržovat svůj byt v čistotě a zbavit se alergenů. Jedním z dobrých pomocníků v boji proti nečistotám je vodní vysavač, ten však doma nemá každý a proto nabízíme také jednoduchou radu, postačí Vám váleček na malování a izolepa, kterou má každý doma. Váleček obalíte izolepou a přejedete jím několikrát po koberci, budete žasnout kolik chlupů tímto způsobem „pochytáte“.

 

Flekatý pes ano. Gauč ne!

Pořídili jste si nový světlý kožený koberec a Váš nový drahý kus nábytku ušpinil Váš mazlíček. Nebojte se na něj použít tuhé tělové mýdlo, které je dobře nejen pro Vás, ale také pro tuto důležitou součást obývacího pokoje. Několikrát mýdlem přejdete po skvrně, utřete suchým hadrem a gauč je zase jako nový.

 

Zhluboka se nadechněte a nasajte svěžest

Kočičky a pejskové na našich kobercích a podlahách s oblibou nechávají loužičky. Skvrny na podlaze či koberci se zbavíme poměrně snadno s pomocí teplé mýdlové vody a kartáče. Jak ale předejít zápachu? Kromě chemických osvěžovačů vzduchu můžete pro tentokrát vsadit také na přírodní metodu. Do rozprašovače si nachystáte směs vody, jedlé sody a citronové šťávy. Jedlá soda neutralizuje zápachy a čerstvá citronová šťáva ničí bakterie, takže hurá od toho.

čtvrtek 21. února 2013

Kam s odpadky? Naučte se je třídit

 

Všude v mediích slýcháme, že bychom měli třídit odpad, důvody jsou poměrně jednoduché, opětovné využití materiálů a ekologické šetření země. I přes tyto ušlechtilé důvody většina lidí se stále ještě třídit odpad nenaučila, pokud však patříte k těm zodpovědnější jedincům, učte také třídit odpad své děti, protože věci, které se naučí v dětství, jim budou přínosem hlavně do budoucna.


Třídění je zábava


Pokud nevíte, jak účelně zabavit své dítě a zároveň ho naučit něco užitečného do života, naučte ho třídit odpad pomocí interaktivních her, které bez problému najdete na internetu. Pokud už od malička povedete své dítě k tomu, aby mělo pozitivní vztah k ekologii a recyklaci odpadů, v dospělosti to bude dělat již automaticky.
 


Nepleťte si barvičky


Na ulicích se nejčastěji můžeme setkat se žlutými, modrými, červenými a zelenými kontejnery, na kterých je naštěstí také napsáno, k jakému účelu slouží, takže se nemusíme řídit pouze podle barev. Jen pro připomenutí, pokud tápáte nad tím, který odpad patří kam, zelené jsou určené na sklo, žluté na plast, modré na papír a červené slouží na recyklaci elektroodpadu.


Starší oblečení může pomoci druhým


V některých městech můžeme najít také červené kontejnery, které slouží na sběr obnošeného, nepotřebného šatstva, to pak putuje do různých center, které podporují lidi v tísni a bez domova. Šatstvo, které se do kontejnerů dává, by však mělo být čisté a nositelné.


Nedobrané léky nevyhazujte


Pokud řešíte otázku kam s nepoužitými léky, rozhodně je nevyhazujte do košů a popelnic, léky se totiž řadí mezi nebezpečné odpady a v případě nevhodného vyhození by mohly mít za následek znečištění vody a půdy. Veškerá léčiva odevzdejte do kterékoliv lékárny ve Vašem městě.