neděle 27. ledna 2013

Jak zapojit manžela do úklidu domácnosti


O tom, jak zapojit děti do úklidu domácnosti už jsme tu psali, podívejme se však blíže na otázku zapojení do úklidu Vašich drahých poloviček. Někdy se totiž jedná o náročnější úkol, než v případě nucení do úklidu Vašich ratolestí.


Muž v práci a žena v domácnosti

Tento příměr, kdy muž vydělává a žena se stará o domácnost a děti už nějaký ten pátek neplatí. I po vynechání feministického pohledu na celou věc, musí nejeden sebestředný muž připustit, že pomoc v domácnosti by měla být součástí jeho denního harmonogramu. Ale platí to?



Žena odpočívá, muž uklízí

Myšlenka, po které touží většina žen, bohužel převážná většina z nich o ní pouze sní. Samozřejmě by nebylo férové opomenout procento mužů, kteří kolem své něžné polovičky běhají a vyplní každé její přání, tuhle část mužské populace velice chválíme. Pokud ovšem nepatříte k této šťastné skupině žen, pojďte se s námi podívat na způsoby, kterými můžete tento mužský postoj k úklidu změnit.


Něco za něco

Toto velmi oblíbené heslo, je založeno na vysokém procentu úspěchu na obou stranách. Neodolá Váš manžel Vaši tvarohové buchtě, nebo kachně s knedlíkem? Pokud si Váš drahý nedokáže představit život bez Vaší domácí stravy, máte téměř vyhráno. Ujistěte manžela, že se nejedná o vydírání, ale o pouhou pomoc vedoucí k oboustranné spokojenosti. Vidina lákavé odměny ho bude jistě inspirovat k lepšímu pracovnímu výkonu.


Vyhlaste úklidu stávku

Ženy v Americe také čas od času přemýšlí nad tím, jakým způsobem přimět muže k úklidu. Jedna z nich nedávno zveřejnila výsledky svého pokusu, jehož smyslem bylo přestat na týden uklízet byt a sledovat manželovi reakce. Manžel přece jen po čase podlehl a do úklidu bytu se nakonec pustil sám. Tato radu můžete vyzkoušet také, pokud ovšem vydržíte žít několik dnů v neuklizeném bytě.


Vyděláváš, najmi úklidovou firmu

Pokud jsou i přes veškeré rady Vaše pokusy o zapojení manžela do úklidu domácnosti marné a Váš muž se neustále vymlouvá otřepanou frázi, že úklid domácnosti je čistě ženskou záležitostí, vyzrajte na něj.  Najměte si naší úklidovou firmu a financování nechte na něm. Budete mít krásně vymydlený a uklizený byt a Váš manžel k tomu přispěje velkým dílem.


Prací prášek, gelové kapsle, či mýdlo a valcha?


Jak nejlépe vyzrát na skvrny na oblečení?

 V našem malém průzkumu se zaměříme na nejoblíbenější pomocníky, kteří nám pomáhají v boji se špinavým prádlem. Kdo z našeho souboje nakonec vyjde jako vítěz? Čtěte více a dozvíte se, jaký prostředek je nejúčinnější.


Přepere prací prášek gelové kapsle?
V dnešní době nám prací prášek nepomáhá pouze s čistotou prádla, ale změkčuje vodu a také díky němu je naše prádlo stále hebké a voňavé. Problém nastává pouze ve chvíli, kdy vytáhneme prádlo z pračky a zjistíme, že se tmavém prádle uchytily zbytky pracího prášku. No co, nikdo není dokonalý a prášek také nezvládá všechno. Pokud porovnáme prací prášek a gelové kapsle od stejného výrobce z hlediska ceny, prací prášek přeci jen vítězí.


Tekutá síla

Gelové kapsle začínají pomalu nahrazovat jejich práškové kolegy. Otázkou zůstává, do jaké míry jsou tyto dva prostředky srovnatelné. Ženy bezesporu ocení jejich praktičnost a snadné vkládání do pračky, tekutost gelu má navíc jednu výhodu a tou je jeho snadná rozpustitelnost, která nezanechává stopy na prádle. Na druhou stranu bychom však měli podotknout, že gel nedosahuje stejné prací síly jako prací prášek a bohužel postrádá bělící schopnosti.


Zpátky do minulosti

Vzpomínáte si na doby, kdy neexistovaly pračky, a prádlo se pralo v rukou na valše? Vraťme se tedy zpátky do minulosti a podívejme se na tento způsob praní prádla. Je to marné, ale ruce šikovných hospodyněk opravdu nenahradí ani moderní technické zázraky. Je dokázáno, že praní prádla v ruce, pomocí mýdla je nejúčinnější a nejdokonalejší metodou. Upřímně se ale zamyslete nad tím, jestli raději nevyměníte pár skvrnek a mírně zažloutlé prádlo za klid, který Vám nabízí pračka… Pokud byste ale přeci jen chtěli vyzkoušet způsob praní prádla Vašich předků, zapojte do této činnosti také své ratolesti, uvidíte, že se jim tato činnost zalíbí. Máme to vyzkoušené.


Vyhlašujeme vítěze

Máme stoprocentně jasno. Nejnižší cena, nejvyšší efektivita. Vyhrály opět naše hospodyňky a vynálezci mají co dohánět.

čtvrtek 3. ledna 2013

Novinky v elektronice pro snadný úklid

K Vánocům neodmyslitelně patří dárky. Hospodyňky v domácnosti asi nejlépe ocení ty, které jsou v domácnosti praktické a díky nejnovějším technologiím a zdokonalování usnadňují úklid a výrazně tak krátí čas trávený nad neoblíbenou činností.

Pokud ti šťastnější z vás podobný praktický dárek pod stromečkem našli, jistě už si užívají pokroku moderní techniky. Pokud ne, nezoufejte, zvláště po Vánocích cena elektroniky výrazně klesá, takže je nejvyšší čas udělat si radost koupí jednoho z nich.

Život bez vysávání

Těžký vysavač, který čas od času přestane na truc majiteli vysávat a hluk rozléhající se po celém bytě. Tenhle obrázek zná snad každý z nás. Vysávání se tak stává činností, která automaticky zapadá do škatulky-Neoblíbené. Výrobci ale neusnuli na vavřínech a snaží se dopřát zákazníkům stále větší komfort v podobě robotických vysavačů. Nové moderní vysavače jsou malé, tiché a hlavně, vysávají sami. Vy si zatím můžete užívat svůj oblíbený pořad v televizi a Váš nový pomocník vysaje za Vás. Ceny těchto robotických šikulů se pohybují od 3000 a ty nejdražší a nejdokonalejší pořídíte za 15.000 korun.


Řekněte stop bakteriím

Místem, kde se bezesporu uchycuje nejvíce bakterií a nečistot je odpadkový koš. Jen málokdo z nás si při nechtěném doteku umyje ruce a šíření bakterií po celém domě je pak nevyhnutelné. Existuje však jednoduché řešení v podobě bezdotykového odpadkového koše. Tyto koše, jsou vybaveny infračervenými senzory, díky nimž se víko otvírá samo. Ceny košů se pohybují okolo 2.000 korun.


Suché prádlo bez věšení

Praní prádla představuje pro každou domácnost téměř každodenní rituál, který začíná tříděním prádla, nastavením programu, věšením na šňůru  žehlením a následným skládáním. Ale i v tomhle případě je pomoc na dosah. Dnes už se vyrábí pračky s nejrůznějšími chytrými programy, které vše dokáží nastavit za Vás, nejenže prádlo vyperou, ale v případě sušiček také vysuší tak, že už nikdy nebudete muset svádět boj s kolíčky. Na Vás zbude už jen čisté a suché prádlo poskládat a schovat jej do skříně.


Anglický trávník bez námahy

Jste vlastníkem rozlehlé zahrady a toužíte po krásném a udržovaném trávníku? Nyní se Vám může Váš sen vyplnit bez vynaložení vlastní energie. Pořiďte si robotickou sekačku, která tuto náročnou a zdlouhavou činnost zvládne za Vás. Robotická sekačka se dobíjí sama a nevynechá jediný travnatý kousek na Vaší zahradě. Tohoto zahradního pomocníka pořídíte od 20.000 korun.


Jak zapojit děti do úklidu domácnosti

Zapojení dětí do úklidu domácnosti se často rovná nadlidskému úkolu. Stává se Vám někdy, že je přemlouvání dětí k úklidu náročnější než samotný úklid? Nejste v tom sami. Nejeden rodič se po požádání ratolesti o pomoc stává v dětských očích tyranem a nelidou.

Nepomůžeš, nedostaneš


Samozřejmě existuje celá řada rad, jak děti přinutit k tomu, aby se stali vzornými pomocníky v domácnosti. Počínaje vydíráním a zakazováním oblíbených činností konče. Bezesporu tyto osvědčené metody zabírají, ale musíte počítat s tím, že děti utišené hlukem vysavače nebudou šetřit nadávkami na Vaši adresu a při úklidu zlomyslně zametou prach do kouta místo vysypání do koše. Dětský úklid se potom stane činností, kterou nakonec budete muset dokončit sami.



Jde to i bez řečí


Existují však také rady a tipy, které vedou k oboustranné spokojenosti. Asi nejdokonalejší a nejúčinnější radou je děti od útlého věku vychovávat k pořádku-milovnosti a už od malička je zapojovat do úklidu domácnosti. Rada je to hezká, ale ne vždy účinná, zvláště když dítko už je odrostlé a odmítá poslouchat.


Asi nejlépe na děti a mladistvé působí pozitivní motivace. Pokud od Vás dítě něco potřebuje, smíří se mnohem lépe s tím, že pro to bude muset něco udělat. Takže pokud vyměníte zakazování za vidinu něčeho pozitivního, sami poznáte, že to funguje mnohem lépe.

Další věcí, kterou děti při úklidu tolerují jen velice neochotně je časté opakování toho, že mají něco udělat a zvláště, že to musí udělat teď hned. I děti potřebuji svůj čas, i když se Vám zdá, že to co zrovna dělají, není důležité, Vaše děti to cítí jinak. Proto raději vyzkoušejte metodu v podobě papírku, na který napíšete činnost a čas, kdy má být práce hotova. Dítěti tím dáváte větší prostor a pravděpodobnost, že úkol bude vyplněn ve stanovené době, je poměrně vysoká.
Úklid může být i zábava :)

Nic nepomáhá? Nezoufejte!


I když by tyto rady měly být víceméně účinné, ne všechna dítka jsou stejná a pokud si některé postaví hlavu, nejspíše nic nenaděláte. Přesto v tom nemusíte být sami, stačí si jednoduše najmout naši úklidovou firmu a nepořádek nejen po Vašich ratolestech bude v mžiku uklizen.