neděle 2. prosince 2012

Úklid domácnosti - kuchyně


Úklid kuchyně krok za krokem

V předvánočním čase, kdy se všechny chystáme k velkému pečení cukroví, je určitě prioritou číslo jedna mít uklizenu a naleštěnou kuchyň, která se nám v následujících dnech stane nejlepším kamarádem i největším nepřítelem. S naším stručným návodem kuchyň v několika krocích snadno připravíte na pečící boj a možná tak předejdete případným nehodám a neúspěchům.

Jaké zvolit prostředky

K jistému úspěchu nepotřebujete zásobu drahých prostředků z drogerií, které budou až do dalšího většího úklidu zabírat místo všude možně. Bohatě Vám postačí obyčejný saponát na nádobí, ocet, jedlá soda, Savo a pokud máte problémy s pomalu odtékajícím dřezem, pořiďte také osvědčený přípravek – Krtek.

Příprava úklidu

V první řadě vyskládáme veškeré prostory k ukládaní potravin – ledničku, skříňky a spíž. Prostory pořádně vymyjeme saponátem a teplou vodou a vysušíme. Ledničku odmrazíme a poté vytřeme slabým octovým roztokem, který zabrání nežádoucím pachům. U všech potravin překontrolujeme dobu expirace a naskládáme zpět tak, abychom se v budoucnu ve všech věcech snadno zorientovaly.

Podobný postup zvolíme také s prostory pro ukládání nádobí. Veškeré nádobí vyskládáme, skříňky a šuplíky vymyjeme a osušíme.

Jak na ucpaný odpad

Pokud Vás trápí ucpaný odpad, cesty jsou dvě – chemická nebo mechanická. Samozřejmě nejlepší cesta k úspěchu je prevence – používání sítka nebo alespoň prolít odpad jednou týdně dvěma litry vroucí vody, která rozpustí ztuhlý tuk. V případě, jsme na prevenci poněkud pozapomněly, zvolíme mechanické odstranění nečistot klasickým zvonem. Pokud ani ten nepomůže, pořiďte v drogerii louh (v nabídce je těchto přípravků spousta, např. již výše zmiňovaný Krtek), stačí pouze nalít či nasypat do odpadu, nechat působit a poté propláchnout horkou vodou.

Čištění sklo keramické desky a trouby

Troubu jednoduše vyčistíme, pokud je teplá. Použijeme roztok vody a jedlé sody.
Připečené nečistoty ze sklo keramické desky seškrábeme speciální škrabkou a poté povrch omyjeme jarem a doleštíme. Na čištění desky NEPOUŽÍVEJTE abrazivní prostředky a hrubé kovové drátěnky! Čistící škrabka by měla být součástí příslušenství spotřebiče.


Můžeme také použít gel Savo na sklo keramické desky. V případě, že máme klasický sporák, je údržba jednodušší, stačí vyčistit houbičkou na nádobí a dosušit utěrkou. Přípravky k čištění naleznete v našem eshopu: Čistící prostředky do kuchyně

Linku setřeme hadříkem s trochou saponátu.

Na závěr bychom neměly zapomínat na důkladně čisté utěrky, abychom z nich dále nešířili nečistoty a bakterie.

Myčka na nádobí, nebo umývání v ruce?


Mytí nádobí v ruce Vs. myčka

Mytí nádobí je jedna z nejčastějších a také nejneoblíbenějších domácích činností. Nevyhne se jí však žádná domácnost. Stále více lidí si do svého bytu či domu pořizuje myčku, většinou za tímto krokem stojí lenost a jen malé procento z nich propočítává, zda se jim tento krok ekonomicky vyplatí.


Dle průzkumu Pražské energetiky používalo v roce 2011 myčku zhruba polovina Pražanů, dnes je toto číslo ještě vyšší.


Při mytí nádobí v ruce musíme do celkové energetické spotřeby započítat vodu, mycí přípravek a naši energii potřebnou k umytí a usušení. Oproti tomu při použití v myčce započítáváme vodu, energii potřebnou na ohřev vody, elektřinu a také přípravky do myčky.

Která varianta je tedy výhodnější?


Podle odporníků z Pražské energetiky je nejúspornějším způsobem právě mytí v myčce. Záleží však na spoustě faktorů jako jsou doba trvání mycího programu, teplota a průtok vody. Je potřeba však myčku pokaždé zcela a správně naplnit. Při zvolení správného programu je možná spotřeba i 12 litrů na jedno mytí. A v neposlední řadě budete mí skleněné nádobí jako po hodině leštění.


Nevýhodou je, že musíte mít doma větší zásobu nádobí, aby bylo možné myčku naplnit, ale zároveň by Vám v kuchyni nescházely žádné potřebné předměty  Z tohoto pohledu je proto nejefektivnější pokud myčku v domácnosti využívá více lidí.