středa 10. října 2012

Jak se nespálit o žehličku a mít v Brně vyžehleno


Žehlení prádla patří k těm nejnudnějším a nejzdlouhavějším domácím pracím. Když už této činnosti tedy musíme věnovat tolik času a energie, jak žehlit správně, aby výsledek odpovídal vynaloženému úsilí?


Ideální je začít už během praní a nezatěžovat textilní vlákna příliš mnoha otáčkami při ždímání. Pravděpodobně si tak sice prodloužíme dobu schnutí a u huňatějších kousků riskujeme mírný odér ze zatuchnutí, ale za krásně nažehlenou sněhobílou košili to rozhodně stojí.


Po nekonečném a nervy-drásajícím sušení přichází další úskalí – pozor na přílišné přesušení. Sice v dnešní době napařovacích žehliček ani toto není problém, ale ušetří vám to přece jenom malý mezi-krůček ke kýženému výsledku.


Po sundání prádla ze sušáku překontrolujeme štítky a zjistíme na jakou teplotu danou věc žehlit či zda vůbec žehlit můžeme. V tomto směru platí – čím více teček na mini-obrázku žehličky, tím vyšší teplota. Tři tečky odpovídají teplotě 200 stupňů, dvě 150 stupňů a jedna 100 stupňů a asi netřeba zdůrazňovat, že přeškrtnutá žehlička znamená navždy zmuchlaný kus oděvu.  


Dalším krokem k úspěchu je správně vybraná žehlička – čím těžší, tím lepší a tím méně se nadřete, protože už nemusíte při práci příliš tlačit na žehličku. Těsně před aktem detailně zkontrolujte žehlící plochu, pokud jsou na ní připáleniny, žehličku zapneme a očistíme o hrubší látku.


Při samotném žehlení setřídíme prádlo dle teploty žehlení a začínáme na nejnižším stupni, protože plocha se přirozeně rychleji ohřívá než chladne.


Pokud máte v zásobě jakýkoliv složitější kus než jsou trička, dávejte pozor na švy a různé aplikace, horká plocha je může buď zničit nebo vytvořit rozdílný vzhled materiálu, v tomto ohledu dáváme také pozor na choulostivější materiály jako je manchester, vlna, flanel apod. a tyto textilie žehlíme přes látku, abychom se vyhnuli lesklým místům na povrchu oděvu.



Po veškeré vynaložené námaze přichází poslední a důležitý krok celého procesu – vyžehlené prádlo nedáváme ihned zpět do skříně, ale necháme na ramínku „odpočinout“ a vychladnout, v případě nažehlených puků na kalhotách je na pár minut zatížíme. A výsledek bude dokonalý.

Potřebujete perfektně vyžehlenou košili? Využijte službu úklidové služby Zuzany Fackové a nechte žehlení prádla v Brně na profesionálech.

Na výškové mytí oken si najměte profesionály

Ptáte se, jak dobře umýt okna a moc se u toho nenadřít? Obzvláště ve větších městech není tato činnost žádná sranda, stačí když se pod okny prožene náklaďák nebo sousedka vyklepe zaprášené koberce a ihned se můžeme chopit Okeny a leštit znovu. Jak si tedy práci co nejvíce ulehčit, aby výsledek stál za to a abychom nemuseli dvakrát týdně k chiropraktikovi? Nedejte na rady babiček a nezkoušejte sklo leštit novinami.


Druhou a o něco jednodušší a modernější variantou jsou utěrky z mikrovlánka, které udělají kýženou službu za méně než tři minuty, pokud však nemáte okno a okolí vypucované saponátem, utěrky vás nespasí. Další a rozhodně nejpříjemnější variantou je si objednat profesionály, kteří odedřou špinavou práci za vás a vy si pak můžete jen příležitostně ladit výsledek po každém kamionu . Nejen, že přes takto vyčištěné okno uvidíte až k sousedům na talíř, ale ušetříte tak drahocený čas, který můžete využít na daleko příjemnější věci.


Pokud i tak chcete na výsledku zapracovat sami a bez vyšší pomoci, rozhodně se do mytí oken  nepouštějte za mrazivých dní a počkejte až teplota vystoupá o několik stupňů nad nulu. Nejen že byste zbytečně riskovali své zdraví, provětrali byt chladivým vzduchem a drahocený teplý vyhnali ven, ale především saponáty určené k mytí skla nejsou vyrobené pro nízké teploty a veškerá námaha by rozhodně nepřinesla kýžené plody.


Na pomoc si  vemte přípravky s příměsí alkoholu, které seženete ve specializovaných obchodech a v ideálním případě také stěrku, která Vám pomůže od stoletého leštění okna hadrem, po kterém stejně zbydou pouze šmouhy a namožené ruce. A na závěr stačí doleštit skla utěrkou z mikrovlákna, která podtrhne konečný výsledek a dodá oknu pořádnou jiskru.


Pokud Vás trápí zašmudlané okna v práci nebo v jakékoliv výškové budově, zapomeňte na veškeré rady a zavolejte odborníkům, pokud je Vám život milý. Výškové mytí oken totiž není nic pro slabé povahy a naše parta odborníků má na tuto činnost speciální horolezecký výcvik.


Pro mytí oken Brno zvolte zkušené odborníky z úklidové firmy Zuzany Fackové.