čtvrtek 12. května 2016

Roztoči mohou způsobovat alergii - o co se vlastně jedná?

Roztoči v našem obydlí - s kým máme tu čest?

Každý z nás o nich už slyšel, víme, že jsou to malé potvůrky, které žijí v našich domovech, ale co jsou doopravdy? Patří mezi členovce, jsou příbuzní pavouků a klíšťat. Většinou nejsou okem pozorovatelní, můžou mít ale až 2 centimetry. Jsou tvorem mimořádně přizpůsobivým, dokáží se adaptovat na prostředí vytvářená člověkem a to i nová, např. klimatizovaná. Výskyt roztočů v našich obydlích souvisí s prachem, odumřelou kůží a potravinami.



Co způsobují a čím se roztoči živí

Roztoči se živí produkty naší existence, jsou živočišným druhem, který nás doprovází životem. Někteří se živí zbytky naší kůže, lupy. Další se živí našimi potravinami, které kontaminují a po jejich konzumaci hrozí i otrava a jiné komplikace.

Často žijí přímo na našich tělech, většinou bez jakýchkoliv projevů. Některé druhy ale způsobují nemoci, ekzémy, dýchací problémy, alergie, plísně a astma. Vizuálním projevem může být kožní dermatitida, plísně, známý a obávaný svrab.

Alergie na roztoče

Tato alergie souvisí především s prachem v našich bytech a domech. Roztoče u nás najdeme nejčastěji v textiliích a prachu, také ale v srsti našich domácích miláčků, naprosto největší výskyt však bývá v ložnici a především v matraci postele a lůžkovinách. Projevuje se pálením očí, svěděním kůže, ekzémy, kýcháním, ucpaným nosem, zhoršeným dýcháním.

Roztoči dělají problémy s kůží také lidem trpícím atopickým ekzémem. Jedná se ale především o respirační alergii, protože vdechujeme prach obsahující výkaly roztočů, projevem je alergická rýma. Zbavit se jich je téměř nemožné, jejich výskyt se dá ale značně omezit. V dnešní době jsou už dostupné speciálně vyvinuté pomůcky pro alergiky, které nezabrání sice výskytu, ale omezí vdechování částí z lůžkovin, které roztoče obsahují.

2 komentáře:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat
  2. Football Prediction 1x2 Today, Soccer Tips & Odds - 3DAM 카지노 카지노 クイーンカジノ クイーンカジノ 온카지노 온카지노 840Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal: Vocal:

    OdpovědětVymazat